Το σπήλαιο Περάματος στα Γιάννενα με τους σταλακτίτες και τα κέρινα ομοιώματα
Επάνω στο λόφο Γορίτσας, σε υψόμετρο 470μ. βρίσκεται το Πέραμα, με το ομώνυμο ξακουστό Σπήλαιο, ένα από τα ομορφότερα στα Βαλκάνια. Είναι κτισμένο στις όχθες της λίμνης Παμβωτίδας, γνωστή από τον θρύλο του Αλή Πασά και της Κυρά-Φροσύνης.
Ένα Σπήλαιο με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων χρόνων, με έκταση πάνω από 14.000 τ.μ. και 19 ιδιαίτερα είδη σταλακτιτών, που σας προσκαλεί το εξερευνήσετε.
Οι επισκέπτες σε μία διαδρομή 1.100 μέτρων, πότε ανηφορίζοντας και πότε κατηφορίζοντας, στα τσιμενταρισμένα μονοπάτια και σκαλοπάτια, ξεναγούνται επί 45’ σ’ ένα από τα θαύματα των Βαλκανίων.
Μέσα σε 19, μικρές και μεγάλες αίθουσες, που προκαλούν δέος, θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει μια ρέπλικα του μυθικού βασιλείου του Κάτω Κόσμου. Δε θα μπορούσε λοιπόν να λείπει ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη, στους οποίους έχει αφιερωθεί η Αίθουσα 8, καθώς εκεί βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν στη λατρεία τους.
Η Αίθουσες 2 και 3, οι «Αίθουσες των Μυθικών Ανακτόρων», οι μεγαλύτερες του Σπηλαίου του Περάματος, κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους, με τα περίτεχνα «αγάλματα» που φιλοτέχνησε ο χρόνος και το νερό, και δεσπόζουν σε κάθε τους γωνιά, ενώ εξίσου εντυπωσιακός είναι ο μικροσκοπικός «ναός», με το σταυρό, στην Αίθουσα 1.
Δέντρα, άνθη των σπηλαίων, νούφαρα, σιντριβάνια, κηροπήγια, η αιγυπτιακή Σφίγγα, ο Άι-Βασίλης, αναστάσιμες λαμπάδες, ο Πύργος της Πίζας, η Φάτνη του Χριστού και οι Τρεις Μάγοι, το Άγαλμα της Ελευθερίας και πολλά ακόμη στοιχεία αντιπροσωπεύονται στο Σπήλαιο του Περάματος, φόρος τιμής και αποτέλεσμα της γόνιμης φαντασίας του ζεύγους των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου, που εξερεύνησαν το σπήλαιο το 1956, ενώ οι πρώτες αναφορές έγιναν από τον ερασιτέχνη σπηλαιολόγο και καθηγητή Φυσικής Αγωνής Κ. Κασβίκη, που παρέσω στον Τύπο τις πρώτες φωτογραφίες που έκαναν το Σπήλαιο δημοφιλές.
Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από όλη την λάμψη του φυσικού πλούτου που έχει να προσφέρει το Πέραμα, αρκεί η ενοικίαση ενός ΙΧ και…καλές εξερευνήσεις!
Ώρες λειτουργίας σπηλαίου : 09:00 – 17:00