Το Κυπριακό κρασί που ο Ρ.Λεοντόκαρδος ονόμασε «κρασί των βασιλιάδων»
Η κουμανταρία, το γλυκό Κυπριακό κρασί, γνωστό από τον Όμηρο υπήρξε χαρακτηριστικό προιόν της Κύπρου από το 3500 π.χ. (το αποδεικνύουν πρόσφατες αναλύσεις σε κεραμικά αγγεία, που δείχνουν ότι στο εσωτερικό τους υπήρχαν ίχνη από ταρταρικό οξύ, βασικού συστατικού του κρασιού).
Πως το Κυπριακό κρασί απέκτησε την παγκόσμια φήμη του
Κρασί με την αρχαιότερη ετικέτα κρασιού στον κόσμο, η κουμανταρία έγινε γνωστή κατά την διάρκεια της Λατινοκρατίας και των Μεσαιωνικών χρόνων. ‘Όταν οι Ιωαννίτες ιππότες κατέλαβαν την Κύπρο, ενθουσιάστηκαν με τον γλυκό οίνο της Κϋπρου και η στρατιωτική διοίκηση του νησιού «La Commanderie» ονόμασε το χωριό παραγωγής του Μεγάλη Κουμανταρία.
Το γλυκό νέκταρ ήταν ιδιαίτερα αγαπητό από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, που τέλεσε τους γάμους του στην Κύπρο και το χαρακτήρισε «κρασί των Βασιλιάδων!». Από τότε το κρασί Κουμανταρία εκτιμήθηκε και βρέθηκε στα σπουδαιότερα τραπέζια της Ευρώπης.
Πως φτιάχνεται το κρασί Κουμανταρία
14 κρασοχώρια παράγουν το γλυκό αυτό νέκταρ στους πρόποδες του όρους Τρόοδος, κοντά στη Λεμεσσό. Μετά τον τρύγο, τα σταφύλια λιάζονται για μια εβδομάδα, με σκοπό να αφυδατωθούν και να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα τους. Προστίθεται καθαρή αλκοόλη λίγο πριν το κρασί μπει στα βαρέλια, όπου θα ωριμάσει ήσυχο για δυο χρόνια, σε δροσερά ανήλιαγα υπόγεια. Και…στην Υγειά μας!