Top
Round Cruises / Blog  / Ας γίνω ο Τουρίστας που τον θέλουν όλοι…

Ας γίνω ο Τουρίστας που τον θέλουν όλοι…

✍️ Ο τουρισμός το 2020 έπεσε κατά 73% παγκοσμίως, στα επίπεδα του 1990. Ο τουρισμός είναι αυτός που βοηθά τις ήδη αναπτυγμένες χώρες να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο ζωής τους και τις αναπτυσσόμενες χώρες να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να ξεφύγουν από τη φτώχια. To 80% της ενέργειας της γης καταναλώνεται από το 20% των ανθρώπων. Αυτά λένε τα νούμερα. Όμως…
? Έχουμε σκεφθεί ποτέ – εμείς – σαν τουρίστες, πόσα ίχνη αφήνουμε στις χώρες που επισκεπτόμαστε και τις επιπτώσεις των «αποτυπωμάτων» μας σε κάθε προορισμό;
? Ο τουρισμός έχει και τα αρνητικά του σημεία:
? Δεν είναι μόνο η καταστροφή των αρχαίων μνημείων από την «υπερεπίσκεψη» μυριάδων τουριστών. (Δες τους υπέροχους βουδιστικούς ναούς του 11oυ-13ου αιώνα στην πόλη Μπαγκάν της Βιρμανίας, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που κινδυνεύει από χιλιάδες τουριστικά αποτυπώματα).
? Δεν είναι μόνο η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος. (Δες την περιβαντολλογική καταστροφή της λίμνης Venbanad της Ινδίας η οποία δέχεται καταστροφικές πιέσεις από τον τουρισμό, όταν 1000 πλοιάρια που πραγματοποιούν εκδρομές ρίχνουν τα απόβλητά τους στη λίμνη καθημερινά).
? Δεν είναι μόνο η υπερ-δόμηση. (Βλέπε Σαντορίνη, που το 11% του εδάφους ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο έχει καταληφθεί από μπετόν. Τα δε κριμνά των βράχων κινδυνεύουν με κατολίσθηση από το βάρος των υπερδομών).
? Δεν είναι μόνο το εύκολο και γρήγορο χρήμα που αλλοιώνει τις κοινωνικές δομές του κάθε τόπου.
?‍♂️ Δεν είναι μόνο ο υπερβολικός αριθμός τουριστών που διώχνει τους κατοίκους. (Βλέπε τη Βενετία, που οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη γιατί δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζουν σε μια τόσο ακριβή «πόλη τουριστών»).
Οι Σουηδοί έχουν ένα έθιμο:
Όταν επισκέπτονται έναν καινούριο τόπο, παίρνουν κάτι από το σπίτι τους, (π.χ. ένα φύλλο από τον κήπο τους), και αφήνοντας το στον νέο τόπο, το ανταλλάσσουν με ένα μικρό ενθύμιο από εκεί, (π.χ. ένα μικρό πετραδάκι). Έτσι, θυμούνται για πάντα την επίσκεψή τους. Και ο νέος τόπος τους θυμάται κι’ αυτός. Αποτέλεσμα; Μια εμπειρία σεβασμού και αλληλεγγύης.
? Εμείς τα τουριστικά πρακτορεία, οφείλουμε να σεβαστούμε τη φύση, τους ανθρώπους, τα ήθη, τα έθιμα, την διαφορετικότητα του κάθε τόπου που στέλνουμε τους επισκέπτες μας.
? Αλλά και ο καθένας από εμάς, ας μάθει τα παιδιά του να μην αφήνουν ένα βλαβερό, αλλά ένα ωφέλιμο μόνο αποτύπωμα στα μέρη που τους φιλοξενούν. Έτσι, θα έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε το ίδιο και από τους δικούς μας τουρίστες.
? Όλοι μαζί, ας βοηθήσουμε συντονισμένα τον τουρισμό σε όλη την υφήλιο, έναν τουρισμό που δέχθηκε τόσο μεγάλο πλήγμα τελευταία, να αναβιώσει σε πιο στέρεες βάσεις.
Για ένα καλύτερο μέλλον βιώσιμης επιχειρηματικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Sorry, the comment form is closed at this time.