Top
Round Cruises / Blog  / Ποιες είναι πραγματικά οι Χώρες που ονομάζουμε Μπανανία;

Ποιες είναι πραγματικά οι Χώρες που ονομάζουμε Μπανανία;

Είναι Χώρες πανέμορφες, με ατέλειωτες αμμουδερές παραλίες, φθηνές πολύχρωμες αγορές με γεύσεις ζουμερών εξωτικών φρούτων, με De Lux ξενοδοχεία για να ξεκουράσει κανείς το πολύπαθο κορμί και να ησυχάσει την αγχωμένη από τον κορωναιό ψυχή του. Είναι χώρες που σε εμπνέουν να ζήσεις ξέγνοιαστα, υπέροχα, μοναδικά. Εμπειρίες και αγάπες ζωής!
 
Παρ’ όλα αυτά, μαζί με τη γλύκα που έχουν οι μπανάνες και οι χαμογελαστοί τους κάτοικοι, έρχεται και ο όρος Μπανανία. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για τις χώρες που το πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα είναι ένα «μπάχαλο». Η ρίζα του είναι το Αγγλικό Banana Republic.
Πως ξεκίνησε; Με «οικονομική κατάκτηση» των χωρών της Κεντρικής Αμερικής από ιδιωτικές τεράστιες Αμερικάνικες Εταιρείες. Φυσικά αυτές τη δουλειά τους κάνανε, οι βασικοί φταίχτες είναι οι εκάστοτε διεφθαρμένες κυβερνήσεις αυτών των φτωχών και υποανάπτυκτων χωρών.
 
Τι έγινε τελικά; Είμαστε 100 χρόνια πριν, στην αρχή του 1900, μόλις είχε έρθει η νέα τεχνολογία των πλοίων-φορτηγών ψυγείων που όργωναν τους ωκεανούς μεταφέροντας ευαίσθητα εμπορεύματα χωρίς να χαλούν πλέον. Τότε οι εταιρείες-γίγαντες της Αμερικής, ανακάλυψαν ότι μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες ενός πολύ ωφέλιμου και δημοφιλούς φρούτου, της μπανάνας από την Κεντρική Αμερική προς όλο τον Κόσμο.
Οι τρεις μεγάλες εταιρείες φρούτων των ΗΠΑ: η United fruit Co, h Cuyamel Fruit Co. (=Chiquita) και η Vacarro Bros (=Dole), είδαν τα τεράστια οικονομικά οφέλη και ξεκίνησαν τις αγορές τεράστιων εκτάσεων γόνιμων εδαφών στην Ονδούρα αρχικά και μετά στην Νικαράγουα, την Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κόστα Ρίκα. Μετρητά έδιναν μόνο στους πολιτικούς, στη χώρα έδιναν ως αντάλλαγμα κατασκευές υποδομών. Έφτιαξαν δηλαδή δρόμους, κτήρια, ηλεκτρικές και τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, αποχετευτικά δίκτυα κ.ά.
Στην αρχή οι κάτοικοι ήταν ευχαριστημένοι, πιστεύοντας πως θα βρουν καλοπληρωμένες δουλειές. Το μόνο που βρήκαν τελικά ήταν εργατικοί μισθοί πείνας, χωρίς δικαιώματα. Οι Αμερικανικές εταιρίες έφθασαν να κατέχουν έως και το 40% των καλλιεργήσιμων εδαφών της Ονδούρας (και το επέκτειναν και σε άλλες χώρες) και φυσικά, ελέγχοντας τις υποδομές και την ενέργεια έλεγχαν χώρες ολόκληρες. Αυτό επεκτάθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική. Οι Μπανανοεταιρείες έφθασαν να ελέγχουν και να απομυζούν ολόκληρα κράτη. Μέχρι σήμερα, ίσως σε μικρότερη κλίμακα.
Να είστε σίγουροι όμως, πως ταξιδεύοντας στις χώρες αυτές, δίνετε με το συνάλλαγμά σας μια αξιοπρεπή και καλοπληρωμένη δουλειά στους φτωχούς κατοίκους, βοηθώντας έτσι την εκπαίδευση και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσω του τουρισμού. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι σίγουρο πως θα περάσετε καλά και φθηνά. Πάμε στοίχημα;

Sorry, the comment form is closed at this time.